New Car Recommended Checklist – by Nor Razman & Roy Hans

Utk yg baru dapat atau akan dapat kereta, recommended checklist

  • Dapatkan report assestment auction dari salesman. Mesti ada kalau dia cakap takde bohong tu… dari situ kita dapat tau sejarah kereta dan actual milage
  • Mintak salesman tukar semua fluid dalam kereta termasuk coolant etc.

Kalau banyak songeh item 1 & 2, walk away.. banyak kedai lain.. puiii

Report itu juga boleh dibeli dari www.jpcenter.ru dgn harga USD10 + tambah USD5 utk english translation

  • Dari report tu, kalau kereta tidak ada warranty dgn report auction yg ada actual milage, if actual milage less than 80k then tak perlu buat apa2.. sekiranya lebih 80k then tukarlah balancer shaft

Bagi yg tiada warranty dari kedai just monitor for any abnormal noise bunyi kasar dari bawah yg lebih kuat dari biasa

Bagi yg ada modal, tukar terus utk new clean record. Hati pun senang.

Kos balancer shaft 950 ke 1200 ikut kedai, tukar atf filter sama gasket sekali..

  • Untuk engine 2.4, tukar jugak 3 t-joint hose composite fiber tu.. hose bypass sama hose heater etc. Tukar ke plastik, copper or besi… Kos dalam 150 ke 280 tgk barang termasuk coolant baru..

Lain2 just cek brake for wear and tear.

Tgk tayar keta.. tgk.mfg date diam.. disarankan tukar baru kalau lebih 3 tahun

Lain2 penyakit vellfire nie steering rack aja…

Absorber pun check juga for leaking… rata2 kereta recond 3 ke 5 tahun.. benda ni expected lah

Bagi yg ada sunroof, rajin2 la cuci salur air tu.. diy pakai dawai.. atau tembak angin… tgk youtube

 

[Updated by Roy Hans & Adnan]

Lakukan first service dengan menukar barangan berikut:

  • Engile oil
  • Oil filter
  • Air filter
  • ATF/CVT oil
  • ATF/CVT filter
  • Coolant (optional)
  • Spark plug (optional)
  • Fuel filter (optional, recommended)
  • Cabin filter (optional)

Ini bertujuan untuk menjamin keadaan terkini peralatan kenderaan anda didalam keadaanb TERbaik, dan memudahkan anda keep track untuk tempoh penyelenggaraan berikutnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.